Alanyi adómentesség


Alanyi adómentesség választása esetén a vállalkozás nem kötelezett az általános forgalmi adó megfizetésére, így ugyan azon az áron eladva, mint versenytársai, magasabb bevételre tud szert tenni, mert nem kell ÁFÁ-t fizetnie utána.

A KATA-s vállalkozóknak pedig az alanyi adómentesség választásával leegyszerűsödnek az adminisztratív kötelezettségei.

De mindenképpen figyelnie kell az értékhatárok betartására.

Az alanyi adómentesség abban az esetben választható,ha a vállalkozás a bejelentést megelőző adóévben a bevétel nem haladta meg a 12 millió forintot és az adóévben várhatóan nem fogja túllépni ezt a határt. Az alanyi adómentesség választásáról elég egyszer nyilatkozni az adóhatóságnak.

Ezt a cég alapításakor tudja megtenni, illetve minden évben december 20-ig.

Addig lehet egy vállalkozás ÁFA mentes, amíg nem lépi át a 12 milliós értékhatárt, illetve nem sérti meg az alanyi adómentesség feltételeit. 

Ha az adóalany kikerül a hatálya alól (túllépte a bevétel határát), akkor 2 évig nem veheti igénybe újra.

A bevételi értékhatár túllépése esetén bejelentési kötelezettség keletkezik a NAV felé, valamint azt a számlát, amellyel átlépi az adómentesség határát, már áfásan kell kiállítania. És adószáma is meg fog változni.

Év közben alakuló vállalkozások számára is van lehetőség az adómentesség választására. Ekkor a várható bevétel időarányos részét kell figyelembe venni. Figyelni kell, hogy nem ugyan az a számítása, mint a KATA adózásnál.

Megosztás